artikel

Regnigt Första maj

Det blev till slut närmare ett 40-tal som tappert samlades i Helensparken i Skövde på Första maj.
Timmarna före hade demonstrationståget avgått i Lidköping, där det åtminstone var uppehåll mellan skurarna. Där deltog ett 70-tal personer i manifestationen.

Här nedan följer det tal Egon Frid, Skövde, som är första namn på Vänsterpartiets riksdagslista, höll:

1: a Maj firare. Skövdebor. Skaraborgare.

I år är det viktigare än någonsin att vi på 1: a Maj visar att det är arbetarrörelsens intressen som vi måste slå vakt om. Vi måste göra det så att vi inte får en borgerlig regering i höstens val. Vi firar 1: a Maj för att hedra arbetarrörelsens internationella dag och för arbetarrörelsens klassiska frågor: Arbete Rättvisa Demokrati.

För 30 års sedan var jag med i min första valrörelse, som SSU: are i Skara. Då fanns hos socialdemokraterna en politisk vision om ett annat samhälle än det vi nu har fått se växa fram. Denna politiska vision om ett jämlikt, rättvist och solidariskt samhälle har vi i vänstern fått ta ansvar för att driva, för arbetarrörelsens intressen.
Därför är det extra viktigt att demonstrera för Rätt till jobb – rätt på jobbet – en stärkt arbetsrätt, här idag på 1: a Maj. Den kommande valrörelsen kommer också att vara oerhört viktig då vi åter har ett nytt ideologiskt val den 17 september.

Idag är det på väg att behövas trängselavgifter i mittenpolitiken. De flesta partierna vill till mitten och framstå som trovärdiga alternativ, även de ”nya moderaterna”.
Vi i vänstern måste istället stå för våra politiska ideal, vår ideologi och visa väljarna att det finns ett tydligt vänsteralternativ i politiken och här är Vänsterpartiet tydligt.

Vi vill ha en förändring i svensk och internationell politik, en politik för rättvisa, jämlikhet och solidaritet. Det är vänsterns klassiska rättvisefrågor som står mot en konservativ allians som slåss om att lägga de mest arbetarfientliga förslagen.

För 20 år sedan inträffade en av vår tids största miljökatastrofer, kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Också här delar sig socialdemokraterna och vänstern i vilket samhälle, vilken vision vi arbetar för. Miljöfrågorna och särskilt kärnkraften var avgörande för mig vilken val jag gjorde.
Till kärnkraftsomröstningen 1980 var jag med här i Skaraborg och arbetade mot kärnkraften och för vänstern i linje 3.
Miljöpolitiken är fortfarande en tydlig skiljelinje mellan vänsterpartiet och socialdemokraterna, för att inte tala om allianspartierna, som driver frågan om att kärnkraften är så säker och ren samtidigt som vi minns och ser bilderna från vad som kan hända och hänt i Tjernobyl.

Vi måste få en snabbare energiomställning med mer vind- och solkraft och andra förnyelsebara energikällor. Vi måste få en effektivisering och bättre hushållning med energiresurserna.
Hela Skaraborgs energiförbrukning skulle kunna tillgodoses genom en väl utbyggd vindkraftsenergi. Vi måste agera kraftfullt för att bi oberoende av fossila energislag som olja, kol och gas.

Vänsterpartiet anser att den fossila bränsleförbrukningen ska minska med 80 % inom 15 år.
För att detta ska bli möjligt krävs fortsatta satsningar på kollektivtrafiken med till exempel en elektrifiering av Kinnekullebanan. Naturligtvis behöver vi också framkomliga vägar och tänk bara på jordbruket i Skaraborg – vi behöver en fyrfältsväg på E 20.

Den stora avgörande frågan för hela arbetarrörelsen är full sysselsättning och stärkt arbetsrätt. Det är starka krafter igång som vill, genom en hög arbetslöshet, försämra anställningsvillkoren, sänka lönerna och försämra arbetsrätten.
Särskilt märks det när alla vill hitta på nya lösningar för att ge unga jobb.
Här har centern tagit över de idéer som fanns i lagförslagen i Frankrike om försämrade anställningsvillkor för unga.

De som kommer med dessa förslag gör det inte för de är omtänksamma utan för att konkurrensen ska bli ännu hårdare på arbetsmarknaden. Idag finns det så dåliga arbetsvillkor bland annat inom Kommunals område att lönen behöver kompletteras med socialbidrag. Då säger borgarna att vi behöver ändrade LAS-regler för att ge unga jobb. De går ju redan på timmar, korta vikariat och inringning. Ge dem fasta jobb!

Näringslivet och de offentliga arbetsgivarna har idag ekonomiska villkor för att anställa många fler. Vinsterna är större än någonsin i företagen och det är ekonomiska överskott i kommunerna och landstingen.

Problemet är att den generationen som styr idag har vinstmaximering för ögonen och ser inte det sociala ansvar som företagarna har att ge anställda bra arbetsvillkor och ge arbetslös plats i arbetslivet.
Kritik har riktats mot plusjobben som har tillkommit för att hjälpa långtidsarbetslösa tillbaka till arbetslivet.

De är inte en lösning på arbetslösheten utan som en hjälp till enskilda och grupper som behöver speciella insatser för att komma tillbaka till arbetet.

Under 90-talets ekonomiska sanering, bevara oss för ännu en borgerlig regering, försvann 300 000 jobb i den offentliga sektorn. Vänsterpartiet säger att det går att återskapa 200 000 nya jobb inom de kommande fyra åren.
Ett nytt jobb för en arbetslös innebär stora vinster för den enskilde och besparingar på arbetsmarknadsåtgärder och/eller kommunernas socialbidrag och skatteintäkter för kommunen.

Det är samhällsekonomi i att anställa fler inom hälso- och sjukvården och för ökad omsorg i Skaraborgs kommuner. Detta bidrar till att utveckla välfärden.

Det innebär också att efterfrågan ökar på varor och tjänster då fler får en lön att leva på och då kan anställningarna också öka i näringslivet.
Vänsterpartiet har varit med och bidragit till denna förbättrade ekonomi och nu måste den omsättas till fler jobb för alla grupper av arbetslösa.

Hör arbetslöshet och utanförskap skapar social oro i vårt samhälle. Hälsan försämras, människor mår dåligt – en del hamnar i olika former av missbruk. Det är oacceptabelt att skuldbelägga arbetslösa, sjuka och utsatta personer och att försämra villkoren för dessa gruppen.

Vi har ett ansvar att ge alla en delaktighet i arbetslivet, i samhället. Vi behöver en social plats där vi kan utvecklas och känna samhörighet och delaktighet.

När det blir oroligt som till exempel i Frankrike och vi ser liknande saker ske i Sverige så ropar Folkparitet på fler poliser som en lösning. Sociala problem måste lösas med sociala lösningar.

Jacob Wallenberg säger: ”Jag bygger företag” därför måste jag och mina kollegor få tjäna dessa omoraliskt höga direktörslöner och få ta ut dessa oetiska övervinster i företagen.
LO har en kampanj där medlemmar säger att: ”Jag bygger landet.”
Vi ska utgå ifrån och säg att det är folket som bygger landet – det är folket som kan det! Får inte alla vara med så blir det ett dåligt bygge och det är det vi ser resultatet av nu.
Socialdemokraterna säger att alla ska med, varför har vi då inte ett samhälle där alla får vara med.

EU-eliten vill inte acceptera att EU-konstitutionen är död.
Efter valet kommer den nyvalda riksdagen att få ta ställning till den fortsatta hanteringen av frågan.
Vad tycker socialdemokraterna, vad tycker den borgerliga alliansen? Vill ni väcka liv i konstitutionen igen? Var ska beslutet fattas, i riksdagen eller i en folkomröstning?
Detta tror jag att väljarna vill veta innan valet. EU-konstitutionen får inte smygas in bakvägen utan att väljarna fått möjlighet att ta ställning.
För vänsterpartiet är svaret självklart, debatt inför valet och folkomröstning när ett förslag finns att ta ställning till.

Fred i världen på hela vår jord är en av internationella arbetarrörelsens viktiga arbetsuppgifter. Detta tar sig olika uttryck. Påståendet att EU är ett fredsprojekt faller på sin egen orimlighet.
Den militära EU-kapacitet som byggs upp visar på helt andra än fredliga uppgifter. De senaste åren har EU utvecklats i riktning mot en militärallians.
EU: s militarisering innebär ett nära samarbete i de militära operationerna med Nato och USA.

Vänsterpartiet är ensamt i riksdagen att vara emot svenskt deltagande i EU: s militära snabbinsatsstyrka. Vi uppmanar regeringen att avbryta all medverkan i EU: s militarisering. Detta likt det agerande regeringen gjorde när det blev frågan om samövning med Israel i veckan.

Sveriges neutralitet måste åter bli en röst i världen. Vi får inte gå i EU: s ledband och anpassa oss till EU-besluten som till exempel att EU beslutade att strypa allt budgetstöd till Palestina.
Än en gång gör EU gemensam sak med USA och går Israels ärenden.
Det samma gäller samarbetet mellan USA och flera europeiska länder i Irak. USA måste lämna Irak och ge dem chansen till en demokratisk utveckling.

Idag på 1: a Maj tänker vi på alla konflikter i världen och önskar att det kan bli fred och manar till att förtryckarna besinnar sig och låter människorna leva i fred och frihet.

De mänskliga rättigheterna måste vi kämpa för var än vi befinner oss. Allt förtryck måste bekämpas. Frihet från förtryck är en av de viktigaste mänskliga rättigheter vi måste värna.
Så länge olika former av förtryck pågår, vilket det även gör i vårt samhälle i arbetslivet i skolan i hemmet kan vi inte hävda att vi gör några riktiga framsteg mot jämlikhet, utveckling och fred.

Vi i vänstern vill göra framsteg, därför kan vi inte avfärda könsmaktsordningen. Tvärtom ska den utmanas. Som feminister får vi inte tröttna. En jämlikhetspolitik värd namnet kan inte vara konfliktfri.
Till exempel måste kommunerna konsekvent arbeta för kvinnofrid. Kvinnohuset Tranan i Skaraborg måste kommunerna ta ansvar för så deras viktiga verksamhet till skydd för utsatta kvinnor får och kan fortsätta.

Vänsterpartiet har varit med och gjort Sverige mer rättvist men det är naturligtvis mycket till som vi vill göra. Utan oss hade det inte blivit lika bra.

Tandvården är en viktig valfråga för vänstern. Vi har drivit denna hårt och ska fortsätta driva tandvården så att den kommer in i högkostnadsskyddet för övrig sjukvård – då munnen är en del av kroppen. Vårt jämställdhetsarbete där vi arbetar för höjda kvinnolöner.

Kommuner och landsting som arbetsgivare måste avsätta pengar till att höja lågavlönades löner och att ge deltidsanställda möjlighet att jobba heltid så att det går att leva på lönen.

Staten måste använda sitt ägande på ett sådant sätt att vi får den samhällsservice som post, kommunikationer, el med mera till rimliga priser och att vinsterna reinvesteras så nya jobb kan skapas.

I många kommuner som till exempel Lidköping och Skövde finns det för lite lägenheter och framför allt för få billiga hyreslägenheter. Genom ökad subventionerad byggnation så skapas jobb och unga får möjlighet att flytta hemifrån till lägenheter med rimliga hyra.

Vi driver frågan om höjda studiemedel. Vi förstår att ingen är nöjd med 300 kr i höjning men det är bara början. Ekonomin även för studerande måste förbättras.

Vi måste ta ansvar för våra flyktingar. Fler asylsökande har fått möjlighet att stanna i Sverige tack vare den tillfälliga lagen som bland annat hjälpt gömda flyktingar att få uppehållstillstånd. Nu måste kommunerna i Skaraborg visa att flyktingarna får bosätta sig i våra kommuner.

Nationalsocialistisk front har meddelad att de ställer upp i valet till kommunfullmäktige i Vara. Varhelst nazisterna dyker upp måste de bekämpas. Vi kan aldrig acceptera organisationer som så fort de yttrar sig begår hets mot folkgrupp och diskriminerar andra människor.
Detta gäller som i Skövde när nazisterna demonstrerade mot moskébygget eller som i Vara när de nu söker en ny politisk arena för att sprida sitt förtryck av människor i vår bygd.

Arbete demokrati rättvisa
Denna paroll gäller för vänsterpartiet och för den politik som vi går till val på 17 september. Hela vår valplattform kan inte rymmas i ett första maj tal. Den får ni läsa i sommar.

Avslutningsvis vill jag konstatera att Sverige och världen aldrig har varit rikare än nu. Vi producerar mer än någon sin och de stora företagen gör större vinster än någonsin, men samtidigt ökar fattigdomen och orättvisorna, De rikas konsumtion tär hårt på jordens resurser.
Vi har orättvisor och klyftor i samhället. Så var det när jag växte upp på Varaslätten och kom till skolan i Vara. Så är det för många som växer upp idag. Alla får inte känna sig lika mycket värda. Det få vi inte acceptera.

Att klyftorna växer är inget givet. Det är en utveckling som har politiska orsaker och detta går att förändra.
Det vill Vänsterpartiet göra.
Vi säger på vems sida vi står och vad vi vill göra. Vi påstår inte att allt kan genomföras och förändras nu genast, men vi vet att det går att skapa rättvisa och vi har en politik för hur det ska gå till.

Fram för en god miljö, feminism, internationell solidaritet, rättvis och fred.

Tack ska ni ha!

Kopiera länk