artikel

Höj kvinnors löner

Vänsterpartiet kämpar för att diskrimineringen av kvinnor på arbetsmarknaden ska upphöra. Vi har lagt förslag i såväl riksdag som kommuner och regionen.
Kvinnors underordning på arbetsmarknaden syns tydligt genom att de har lägre löner, deras arbete värderas lägre, de har oftare deltidsanställningar och visstidsanställningar.

Vänsterpartiet ser stora behov av förändringar för att komma tillrätta med diskriminering och underordning av kvinnor. Det handlar om allt från en individualiserad föräldraförsäkring till förkortad arbetstid.

Arbetsgivare förväntar sig att kvinnor ska bli föräldrar men inte att män ska bli det.
Det slår tydligt igenom på arbetsmarkanden.

Handelsanställdas förbund har i sin rapport “Varför har kvinnor lägre löner och kortare arbetstid” tydligt visat på att redan i 20- årsåldern börjar arbetsgivare att göra skillnad mellan anställda kvinnor och män.
Kvinnor får kortare arbetstider och därmed också lägre inkomst.
Bland annat därför föreslår Vänsterpartiet att föräldraansvaret ska vara individuellt och därmed också föräldraförsäkringen, i likhet med övriga socialförsäkringar.

Vänsterpartiet har under den gångna mandatperioden fått igenom höjda statsbidrag till kommuner och landsting på 16 miljarder.

Vi har i kommuner och landsting varit med om eller själva sett till att en höjning av kvinnors löner har kommit till stånd.

Där vi är i opposition har vi försökt påverka på andra sätt, till exempel i Västra Götalandsregionen där Vänsterpartiet har yrkat på 50 miljoner ytterligare till rättvisare löner inom sjukvården.

Arbetsvärderingar genomförs och rätt till heltid är idag verklighet i flera kommuner. Men än är det långt kvar och mycket arbete återstår.

Även kommande mandatperiod måste det skapas utrymme för höjda statsbidrag till kommuner och landsting.

Det måste också skapas ett utrymme för att påbörja en arbetstidsförkortning för anställda i de kvinnodominerade grupperna inom vård och omsorg.

Idag har vi olika heltidsnormer på arbetsmarknaden för kvinnor och män. IF Metall, Pappers, m.fl. har lyckats avtala fram arbetstidsförkortningar för sina medlemmar. De har därför en heltidsnorm som är flera timmar kortare/vecka än de kvinnodominerade förbundens.

Lokalt har vi som förtroendevalda arbetsgivare ett stort ansvar.
Ett ansvar för att ta beslut som innebär förbättringar av offentligt anställda kvinnors villkor.

Det handlar om att i det lokala löneutrymmet skapa möjligheter för att utjämna löneskillnader, vilket bland annat kan ske genom centrala lönepotter.

Vidare handlar det om att alla ska ha rätt till heltidstjänster, att undvika visstidsanställningar och istället ha mål om trygga anställningar.

Det gäller också att vara medveten om och förhindra att en löneglidning sker som innebär att klyftorna mellan kvinnor och män upprätthålls eller ökar trots medvetna satsningar på kvinnors löner. Vi kan göra mycket regionalt och lokalt bara vi vill.

Vi i Vänsterpartiet kommer inte att ge oss för att löneskillnaderna mellan kvinnor och män utjämnas.

Vänsterpartiet arbetar för:
Att varje offentlig arbetsgivare bedriver ett långsiktigt strategiskt arbete för att utjämna löneskillnader mellan kvinnor och män
Att arbetsvärderingar genomförs hos alla offentliga arbetsgivare
Att det lokala löneutrymmet används strategiskt för att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män bland annat genom tillskapande av lokala lönepotter
Att heltidstjänster blir en rättighet
Att trygga anställningsvillkor ska gälla, därför ett minimum av visstidsanställningar i offentliga verksamheter
Att påbörja arbetstidsförkortningar för anställda inom vård och omsorg med bibehållen lön

Egon Frid, Skövde
Lisbeth Ider, Tidaholm
Riksdagskandidater för (v) i Skaraborg

Kopiera länk