artikel

Hur är beredskapen i Skövde kommun med anledning av försämringarna i sjukförsäkringen ?

Försäkringskassan beräknar att 75 000 personer kommer att gå miste om sin ersättning i sjukförsäkringen 2010 till följd av den så kallade rehabiliteringskedjan. 2009 kan det röra sig om 28 000 personer som riskerar att bli utförsäkrade när deras arbetsförmåga ska prövas mot hela arbetsmarknaden efter 6 månader. Regeringen saknar dock beredskap inom arbetsmarknadspolitiken och räknar därför med att behovet av försörjningsstöd kommer att öka. Frågan är vilken beredskap som finns i Skövde kommun för att hantera det ökade behovet av försörjningsstöd.

Från och med 1 juli har sjukförsäkringen försämrats. Enligt proposition 2007/08:136 om den så kallade rehabiliteringskedjan ska arbetslösa personer som blir utförsäkrade ur sjukförsäkringen hänvisas till exempelvis tredje fasen i jobb och utvecklingsgarantin. Många av dessa är dock alldeles för sjuka för att delta i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Regeringen skriver därför att "bland dem som vid denna tidpunkt saknar arbetsförmåga kan även finnas personer som behöver ansöka om ekonomiskt bistånd från socialtjänsten" (prop. 2007/08:136 s. 97).
Enligt Försäkringskassans prognoser rör det sig om sammanlagt om 75 000 personer som riskerar att gå miste om sin ersättning från sjukförsäkringen till följd av de nya reglerna 2010. 28 965 av dessa beräknas gå miste om sin sjukpenning efter 180 dagar när arbetsförmågan ska prövas mot hela arbetsmarknaden. 11 889 beräknas gå miste om sin sjukpenning efter 365 dagar. 21 391 personer beräknas gå miste om sin förlängda sjukpenning efter 18 månader. 13 043 personer beräknas bli utfasade från tidsbegränsad sjukersättning.
Försäkringskassan beräknar att 20 000 personer kommer att gå miste om sin sjukpenning på en och samma dag den 2 januari 2010. Bland de 70 000 långvarigt sjukskrivna som från och med 1 juli erhåller förlängd sjukpenning finns enligt Försäkringskassan 30 000 personer som har mycket svag förankring på arbetsmarknaden. Behovet av arbetsmarknadspolitiskt stöd är således stort när de blir utförsäkrade ur sjukförsäkringen.
Den 1 juli 2008 avskaffades den tidsbegränsade sjukersättningen som ca 80 000 personer i dag erhåller. De kommer efter sin period av tidsbegränsad sjukersättning att kunna beviljas förlängd sjukpenning högst 18 månader eller längst till och med december 2012. De som inte beviljas sjukersättning eller förlängd sjukpenning ska enligt prop. 2007/08:136 hänvisas plats i jobb och utvecklingsgarantin. Försäkringskassan uppskattar att ca 30 000 av dem som i dag har tidsbegränsad sjukersättning inte kommer att få fortsatt ersättning när deras period löper ut och således eventuellt vara i behov av plats i jobb och utvecklingsgarantin. Övriga kan vara berättigade till sjukersättning.
Enligt en undersökning från LO tidningen riskerar 28 000 personer att gå miste om sin sjukpenning vid årsskiftet 2008/2009, till följd av de nya reglerna om att arbetsförmågan efter 6 månader ska prövas mot hela den öppna arbetsmarknaden. Det handlar sammantaget om en kraftig utslagning ur sjukförsäkringen 2009/2010.
Försämringarna av sjukförsäkringen kommer att få fullt genomslag samtidigt som Sverige är på väg in i en djup och långvarig lågkonjunktur. Enligt Konjunkturinstitutet kommer 100 000 jobb att försvinna de närmaste två åren och arbetslösheten att stiga till 8 procent. Personer med ohälsoproblem kommer att få problem att stå sig i konkurrensen om jobben. Enligt rapporten Jakten på superarbetskraften fortsätter! från TCO, uppger sex av tio arbetsgivare att de är mycket eller ganska negativa till att anställa sjukskrivna.  
Regeringen skryter med ett minskat ohälsotal – men allt tyder på att sjuka människor har hamnat i kläm. Enligt en undersökning från Sveriges kommuner och landsting har 70 procent av landets kommuner fått ökade kostnader för socialbidrag till följd av Försäkringskassans striktare tillämpning.
Enligt Socialstyrelsen har kostnaderna för ekonomiskt bistånd till personer som inte är flyktingar ökat i 160 av Sveriges 290 kommuner mellan andra kvartalet 2007 och 2008. I tio av landets kommuner är kostnaderna oförändrade och i övriga kommuner har kostnaderna minskat. Detta trots det gångna årets högkonjunktur!
Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Sveriges kommuner och landsting tror alla att försämringarna i sjukförsäkringen kommer att medföra ett ökat behov av socialbidrag. SKL uppskattar att 10-12 procent av dem som går miste om sin ersättning kommer att söka försörjningsstöd. Det skulle öka kommunernas kostnader med 500 miljoner kr per år. Regeringen har dock inte för avsikt att ersätta kommunerna eftersom man anser att finansieringsprincipen inte är tillämplig vid förändringar i transfereringssystemet. Enligt regeringens egen budgetproposition så kommer behovet av ekonomiskt bistånd att öka under de närmaste åren från 78 000 helårsekvivalenter 2008 till 81 000 helårsekvivalenter 2009 och 86 000 helårsekvivalenter 2011 (BP 09, Finansplanen s. 198). Det motsvarar en ökning med 10 procent på två korta år!
Men försämringarna kommer även att resultera i ökad sjuknärvaro i arbetslivet, att sjuka och arbetslösa tvingas ta jobb med lägre lön och att allt fler blir hänvisade till andra människors välvilja. Man ska även komma ihåg att alla inte är berättigade till ekonomsikt bistånd. Det kräver att man inte har några tillgångar eller en make/maka/sambo med inkomst som kan försörja båda. Risken är alltså att många kvinnor som blir utförsäkrade ur sjukförsäkringen kommer att hänvisas till ekonomiskt beroende av män eller andra människors välvilja. Regeringen har inga resurser avsatta inom arbetsmarknadspolitiken för de utsorterade ur sjukförsäkringen. Anslaget till arbetsmarkandspolitiska insatser har minskat kraftigt sedan 2006. För närvarande deltar 42 000 personer i jobb och utvecklingsgarantin. Regeringen beräknar att 7 000 personer kommer att ingå i jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas i slutet av 2009, 10 000 personer år 2010 och 16 000 år 2011 när programmet får fullt genomslag. Dessa volymer verkar dock inte innefatta alla som blir utförsäkrade ur sjukförsäkringen och som enligt proposition 2007/08:136 ska hänvisas till jobb och utvecklingsgarantin.
Deltagarna i tredje fasen ska få aktivitetsstöd eller socialbidrag. För de som inte är berättigade till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen kvarstår grundersättningen i aktivitetsstödet på 223 kr per dag. Det motsvarar 4460 kr per månad som är skattepliktig inkomst men däremot inte sjukpenninggrundande. Det är troligt att många av de sjuka som blivit utsorterade ur sjukförsäkringen inte kommer att kunna medverka i tredje fasen på heltid och därför få aktivitetsstöd till grundersättning på deltid. Regeringen har avskaffat möjligheten för arbetslösa personer att behålla den sjukpenninggrundande inkomsten efter en period med sjuk eller aktivitetsersättning. Det innebär att många av dem som tidigare haft tidsbegränsad sjukersättning inte kommer att vara berättigade till sjukpenning. Behovet av socialbidrag kommer således att vara stort bland de sjuka i tredje fasen.

Mot bakgrund av det som anförs vill jag fråga kommunstyrelsens ordförande:

Vilken beredskap finns det inom Skövde kommun för att hantera effekterna av regeringens försämringar för sjukskrivna och misslyckade politik på sjukförsäkringsområdet?

Egon Frid (v)

 

 

Kopiera länk