Motioner

Motion till KF i Skövde om belysning på gång- och cykelvägar!

                                                                 101121

Motion till kommunfullmäktige i Skövde angående att utöka belysningen på gång och cykelvägar i Skövde kommun!

Stad i ljus har inleddes för 5 året den 18 november till många Skövdebors glädje. Ljuset i mörkret har en stor betydelse för vår trygghet och hur vi känner oss när vi är ute och går och cyklar.

Vi ser en tendens att vi förbättrar med mer ljus och lyktor i central delen av Skövde.  En del områden glöms bort eller prioriteras ner.

Ett område och exempel där det är dåligt med ljus för gående och cyklister är gång- och cykelvägen mellan Elins Esplanad och Mariestadsvägen söder om Storegården.

Hyresgästerna i området på Storegården ska ställa krav på fastighetsägarna att förbättra ljuspunkterna inom området. Så har skett på Storegården. De boende önskar samtidigt att kommunen förbättrar med ökade ljuspunkter på ovan nämnda gång- och cykelväg.

Det finns säkert fler exempel i Skövde kommun där belysningen på gång- och cykelvägar. Önskvärt är att Skövde kommun gör en inventering av de gång- och cykelvägar som har bristfällig belysning och på dessa vägar förstärker belysningen för ökad säkerhet och trygghet för gående och cyklister.

För att inte detta ska öka energiförbrukningen, vilket inte är önskvärt, kan nog belysningen minskas på bilvägar och trafikleder utan att säkerheten där behöver äventyras.

Med hänvisning till ovanstående föreslås kommunfullmäktige i Skövde besluta:

Att belysning installeras och förstärks på gång- och cykelvägen mellan Elins Esplanad och Mariestadsvägen, direkt söder om Storegården.

Att en inventering görs av de gång- och cykelvägar som har bristfällig belysning och att på dessa vägar förstärker belysningen för ökad säkerhet och trygghet för gående och cyklister.

För Vänsterpartiets kommunfullmäktigegrupp

Egon Frid (V)

Kopiera länk