Aktiviteter

Studiebesök på North & South Fair Trade

Hur fungerar Fair Trade? Och hur jobbar just Fair Trade North & South? Dessa två frågor besvarades utförligt och engagerat av Nicolas Berglund, som startade Fair Trade North & South 1988 och är en av pionjärerna inom Fair Trade.

Först fanns Fair Trade North & South i Göteborg. Senare flyttades verksamheten till en naturskönt belägen gammal gård i Vrångebäck i närheten av Hjo. Från gårdsplanen kan man se Vättern, och den närmaste grannen är ett ekologiskt jordbruk.

Vid starten skickades 350 brev ut till potentiella exportörer. Det kom 500(!) svar. Intresset var alltså stort. Inte bara från de som fått breven utan också från sådana dessa tipsat.

Nicolas berättade att Fair Trade från början var helt ideellt men att det inte längre är så. Fair Trade North & South är visserligen ideellt, men man tjänar pengar för att kunna betala löner och köpa in bland annat papper och datorer. Nicolas tycker att det är bättre att tjäna tillräckligt så att man kan hjälpa fler.

Fair Trade-handeln har också utvecklats från att stötta regimer där folkets flertal styr, t.ex. Kina, till att stötta tillverkarna. Ibland är mellanleden dock bra. Där kan det till exempel finnas folk som kan läsa och skriva och som vet hur banker fungerar.

Fair Trade North & South importerar endast från små och marginaliserade producentgrupper i Asien, Afrika och Latinamerika. Importen sker utan mellanled så att bönder och hantverkare kan få bra betalt för sina produkter. Vinsten går tillbaka till producenterna.

Man jobbar i fem år med en exportör. Sedan utvärderar man hur ekologisk exportören är och hur exportören fördelar pengarna och bestämmer om det blir en fortsättning. Ibland betalar man i förskott, speciellt till de fattigaste producenterna, men oftast inte.

Nicolas berättade vidare att det i Afrika traditionellt är kvinnor som sköter jordbruket och män som sköter försvaret. Han tror att statusen på jordbruket kanske kan höjas genom att Fair Trade-butiker och andra importörer betalar bra för jordbruksprodukter.

Enligt Nicolas är det svåraste att sälja produkterna. För att lyckas behöver man utveckla dem med hjälp av en egen designer. Nu har alla Fair Trade-butiker det, men Fair Trade North & South var först. Det är bra att koppla Fair Trade till ekologiska produkter och produkter med kvalité, tycker Nicolas.

Man säljer framför allt till världsbutiker men också till specialbutiker, till privatpersoner samt till kyrkor och församlingar. Världsbutiker är ofta ideella föreningar som säljer varor från länder i syd och som vill att människorna där ska få det bättre.

Det finns få Fair Trade-butiker i Sverige. Desto fler finns i bland annat Tyskland och Holland. Konsumenterna måste organisera sig, säger Nicolas. Då blir det press.

Mer information om Fair Trade North & South finns på northsouth-fairtrade.se. Fair Trade North & South är medlem i World Fair Trade Organization, den världsomspännande organisationen för Fair Trade.

Till sist två tips om vad man kan göra i Skövde för att stödja Fair Trade-rörelsen: besöka Café Prostgården, Skövdes första Fair Trade Café, och handla hos den ideella föreningen Myrstacken i Helensparken, som säljer rättvisa varor så långt som det är möjligt.

Mats Kristiansson.

Kopiera länk