Aktiviteter

Studiebesök på flyktingförläggning i Karlsborg

Studiebesöket på flyktingförläggningen på före detta Hotell Wettern i Karlsborg började med en kort rundvandring. Vi fick bland annat se hur familjerna bor (i uppskattningsvis 10-15 kvadratmeter stora rum), den gemensamma tvättstugan och de gemensamma uppehållsrummen. Därefter berättade föreståndaren Rey Mesic (längst till höger på bilden till höger) om framför allt förläggningen han förestår men också om flyktingmottagande i allmänhet.

Flyktingar blir först registrerade av Migrationsverket i Kållered. Beroende på vad som är mest lämpligt från fall till fall hamnar de sedan på antingen ett gruppboende eller i en lägenhet.

På flyktingförläggningen på före detta Hotell Wettern finns 4 anställda och cirka 150 flyktingar. De flesta kommer från Syrien, enstaka från andra länder. Flyktingarna bor normalt på förläggningen i mellan tre månader och ett år. Ambitionen är att de ska flytta så fort som möjligt.

De problem som uppstår löser de boende oftast själva, ibland med hjälp av personalen. Regler tas upp vid behov, men sedan är det som hände glömt. Det är fullvuxna människor som tar hand om sig själva, sa Rey och fortsatte: Samma regler gäller för dem som för svenskar.

Hur är statusen på de som kommer? undrade vi. Rey sa att det varierar. Somliga är glada över att ha kommit hit. Somliga är lugna, andra upprörda, men när de inser att boendet finns där för dem lugnar de sig. De som kommit själva längtar efter fru och barn. För att ta hand om de som behöver sjukvård kommer ett mobilt team till förläggningen var fjortonde dag. De som behöver sjukvård vid andra tidpunkter hänvisas till en vårdcentral.

Efter informationen från Rey åt vi middag tillsammans med de boende. Helt lätt att kommunicera med de jag delade bord med var det inte, eftersom de varken kunde engelska eller svenska, de enda språk jag kan. Med hjälp av diverse tecken kom vi i alla fram till att vi alla tyckte att maten (bland annat kycklingburgare, ris och sallad) var bra.

Därefter delade vi upp oss i mindre grupper för vidare samtal med de boende (så gott det gick). Gruppen jag var med i blev inbjuden på kaffe till ett yngre par, som kunde rätt mycket engelska. De hade flytt till fots från Syrien, bland annat via Turkiet och Italien. Mannen hade fortfarande sår på fötterna efter vandringen. Kvinnan var gravid under flykten. När barnet senare föddes i Sverige var det vinter. Barnet fick därför namnet Alaska.

Till sist återsamlades vi för att reflektera över våra intryck. Bland annat sades detta:

  • Besöket var för kort.
  • Människorna var underbara.
  • Väntetiderna är för långa.
  • Sjukvården är dålig.
  • Maten är rätt okej.
  • De har för lite att göra. Vad många gör är att vänta på nästa måltid.
  • De borde få lära sig svenska på förläggningen.
  • Det var lärorikt och trevligt.
  • Kommunen borde ha ett övergripande ansvar för privata flyktingförläggningar.

Vill du veta mer om flyktingar från Syrien kan du se Tolv miljoner människor på flykt på svt play. Programmet är 15 minuter långt och kan ses till och med 18/2 2016.

Vill du veta mer om Vänsterpartiets politik när det gäller flyktingmottagande kan du läsa Handledning: Flyktingmottagande (öppnas i webbläsaren eller hämtas beroende på dina inställningar). I pdf-filen står bland annat: Vänsterpartiet står beredda med lösningar på hur vi ska skapa ett välfungerande flyktingmottagande och en politik för rättvisa och jämlikhet som omfattar alla, oavsett om du är född i Arvika eller Aleppo.

Mats Kristiansson

Kopiera länk