Aktiviteter

Röd lördag 5 mars 2016: Daniel Jonassons tal

Kamrater! Härligt att se några tappra själar här på stan även i sånt här väder! Jag heter Daniel Jonasson och sitter i den nyvalda distriktsstyrelsen i Ung Vänster Skaraborg och är aktiv både inom Ung Vänster och Vänsterpartiet i min kära hemstad Tidaholm. Först och främst vill jag bara å Ung Vänsters vägnar berömma Skövde partiförening för dess arbete med anordnandet av Röd Lördag och hoppas att vi kan se liknande aktiviteter på andra ställen i distriktet. Vänsterpartiet såväl som Ung Vänster måste vara väldigt aktiva, av den enkla anledningen att vi inte är nöjda med kosmetiska förändringar av en i grunden borgerlig politik, utan vi vill ha riktig förändring och då krävs det att vi visar oss och är aktiva. Jag ska inte bli så långrandig tänkte jag, utan jag ska bara ta upp några saker inför kampen det kommande året.

Jag läste i ett utskick från partiet i slutet av förra året där det stod att 2015 varit ett dystert år. Inget ont om det, men jag blev lite konfunderad, för visst innebar 2015 bland annat en ökning för rasistiska Sverigedemokraterna och det ska en verkligen inte ta lätt på, men samtidigt tror jag att en inte bara kan se 2015 som ett dystert år. Till exempel har Vänsterpartiet i budgetförhandlingar med regeringen lyckats få igenom gratis medicin till barn och mer pengar till äldreomsorgen. Jag tror istället att vi ska se 2015 som en språngbräda framåt för den fortsatta socialistiska och feministiska kampen.

Det nämligen finns ett enormt missnöje inom arbetarklassen, människor märker att de har fått det sämre. De senaste 30 åren har inneburit en oavbruten nyliberal politik oavsett om statsministern hetat Persson eller Reinfeldt. Med stora nedskärningar och privatiseringar i allt vad välfärd heter har det slagit hårt mot arbetarklassen. Det har slagit extra hårt mot oss unga. Det är vi som mår dåligt när skolsköterskan och kuratorn inte har tid, det är vi som inte kan flytta hemifrån i den enorma bostadsbristen, det är vi som tar stryk när de otrygga anställningarna breder ut sig. Psykisk ohälsa har som en konsekvens ökat lavinartat bland unga de senaste åren, framförallt bland unga tjejer.

Vi har en socialdemokrati som sviker arbetarklassen, asylrätten och inte minst oss unga för att istället hålla riskkapitalister om ryggen. Att allt detta skapar ett stort missnöje bland vanliga människor är helt naturligt. Tyvärr har rasisterna och högerkrafterna vridit detta missnöje mot människor på flykt och lyckats få människor att hålla flyktingar ansvariga för denna försämring, vilket naturligtvis inte är fallet. Detta i kombination med att Sverigedemokraterna marknadsfört sig som det enda alternativet för förändring har tyvärr gjort dem mycket framgångsrika i opinionen.

Vad ska vi då göra med denna kunskap kamrater? Jo, i denna tragik finns faktiskt en stor möjlighet. Vi kan rikta samhällsdebatten och detta missnöje mot de egentliga orsakerna som ligger bakom och visa att det är vi som har idéer för förbättring för vanliga människor. Kan Sverigedemokraterna skapa en konfliktlinje mellan invandring och välfärd, så kan vi istället se till att konfliktlinjen hamnar där den hör hemma, mellan arbete och kapital. Mellan lyxvillor och hyresrätter. Mellan limousiner och vindkraftverk. Mellan undersköterskor och direktörer. Vi vill inte ha mer gräddfilar åt överklassen, vi vill ha makten över våra liv!

Kamrater! Det handlar om klass. Sverigedemokraterna sticker inte ut, tvärtom, de står för samma gamla privatiserings-och-nedskärningspolitik som drivits till förbannelse i många herrans år. Det är dags att vi visar att det är vi inom vänstern som verkligen sticker ut. Vi vill inte bara stoppa nedmonteringen av välfärden, vi vill bygga ut den!

Det finns en väldig törst efter riktig förändring i Sverige! Vänstern ska inte försöka gömma det som skiljer oss från de andra partierna och ungdomsförbunden utan vi ska tvärtom lyfta fram det, visa på vår särart. Det är bara är vi som i grunden har en helt annan syn på ekonomi. Det är bara vår politik som helt genomsyras av en feministisk analys. Vänstern är det enda alternativet för att bryta den nyliberala politikens herravälde och driva kampen mot könsmaktsordningen. Detta kan inte bara göras i någon partiledardebatt då och då utan det måste genomsyra hela vår rörelse. Det är oerhört viktigt att vi inom vänstern visar att vi kan göra skillnad i människors vardag.

Det visade Vänsterpartiet Skaraborg i praktiken genom en tydlig aktion mot högerns vansinniga nedläggning av vårdcentralen i Skara. Det visade Ung Vänster Skaraborg när vi organiserade flera pass i feministiskt självförsvar under det gångna året för att stärka unga tjejer just i vardagen. Den socialistiska och feministiska kampen ska genomsyra allt vi i vänstern gör, stort som litet.

Kamrater! Jag tänkte avsluta med ett utdrag ur boken om klasskämpen, kommunalpolitikern och tidaholmaren Harry Persson.

”Harry Persson tryckte handflatan mot miljonärsvillans dörrklocka och frågade om barnen kunde få lite frukt.

– Bara fallfrukt i så fall, var beskedet han fick.

Våra blickar sökte sig mot de maskätna äpplena i det våta gräset. Men Harry klev över rabatten, skakade om det ena trädet och sade

– Kom barn! Här finns det fallfrukt att äta” Tack!

Kopiera länk