• Hem
  • Skövde Pride 20...
sida

Skövde Pride 2016: Seminariet ”HBTQ-flyktingars situation i Sverige”

Publicerat 2016-09-04

Logal Bet.

I seminariet deltog Robert Hannah, riksdagsman för Liberalerna, och Logal Bet, flykting från Syrien (till vänster). Framför allt ställde den förre frågor som den senare svarade på.

Logal Bet berättade att HBTQ-personer hade det svårt i Syrien redan innan kriget startat, och än värre blev det när det startat. Det fanns då inget skydd, och HBTQ-personer blev arresterade och kidnappade.

I Turkiet, dit Logal Bet flydde, var det mycket bättre än i Syrien, eftersom regeringen hade mindre makt över hela landet. Idag är det dock ungefär likadant i Turkiet som i Syrien.

Logal Bet tog sig senare till Sverige, där han placerades på ett asylboende i en liten stad nära Sundsvall. Många av de asylsökande tyckte inte om HBTQ-personer och förföljde dagligen Logal Bet, som var tvungen att stanna på sitt rum.

Han berättade för asylboendets ägare att han var förföljd, men denne tyckte att det inte var hans problem. Han tog också kontakt med Migrationsverket i Sundsvall, men de ansåg att han bara inbillade sig att han var förföljd. De ansåg vidare att de inte kunde göra något utan rekommenderade Logal Bet att skaffa eget boende, vilket han också lyckades med.

Prideflagga.

Logal Bet menar att det är mycket problem med byråkratin i Sverige och att många inte kan sitt jobb så bra som de borde.

Han sa vidare att de som bor på asylboenden visserligen känner till att de ska respektera HBTQ-personer men att de bryter mot reglerna. Ett annat problem är att systemet inte reagerar mot de som bryter mot reglerna.

Logal Bet menar att det inte finns några säkra asylboenden för HBTQ-personer i Sverige men att det trots allt är bättre här än i andra länder.

För att det ska bli ännu bättre tycker han bland annat att det behövs mer samhällsinformation på asylboenden, t.ex. information från RFSL, att Migrationsverket ska agera när något händer, till exempel genom att flytta den som gjort något, samt att HBTQ-personer ska få skydd, kanske genom att separata asylboenden för HBTQ-personer inrättas.

Mats Kristiansson.

Kopiera länk