• Hem
  • Skövde Pride: F...
sida

Skövde Pride: Föreläsningen ”Från självhatande bög till gayaktivist”

Publicerat 2015-09-21

lars-gardfeldt

Lars Gårdfeldt började sin föreläsning ”Från självhatande bög till gayaktivist” i Valhall i Skövde Kulturhus med att önska alla ”Happy pride”. Föreläsningen hade underrubriken ”Om vad homofobi och kamp för mänskliga rättigheter kan göra med en människa”.

”Sverige är ett jättebra land, tror många,” sa Lars och fortsatte: ”Men det stämmer inte.”

Han utvecklade sedan vad han menade med det genom en historisk tillbakablick.

1986 var Lars 20 år och hade sin första pojkvän, som var 28 år. Lars ville bli präst. Pojkvännen var redan präst.

”Man fick leva i garderoben mer än andra,” sa Lars och fortsatte: ”Man dolde sitt liv för de flesta. Kyrkan tyckte inte om det här.”

Efter 1980-talets aidshysteri hände det fantastiska att Danmark som första land i världen tillät samkönade par att registrera partnerskap. Därefter har flera länder infört liknande lagar.

Under 1990-talet minskade aggressionen mot homosexuella i samhället, och Lars och hans pojkvän bestämde sig för att trots allt flytta ihop.

En indikation på att tiderna förändrats vad gäller homosexuella är att grannarna kom med en krukväxt och sa: ”Vi är så glada att det flyttat in ett annat ungt par.” Lars och hans pojkvän kunde först inte förstå att det var sant, vilket säger en del om hur dålig självbild homosexuella kan ha. Men till slut förstod de att dessa, som Lars uttryckte det, ”överjordiska människor” inte ville frysa ut dem utan låta dem vara.

1995 kom en partnerskapslag för homosexuella i Sverige. Många var emot. Det som gällde var borgerlig vigsel. Man kunde dock efter vigseln be en bön med en präst från Svenska kyrkan. Partnerskapslagen var en särlagstiftning, som Lars uttrycker det: ”En slags apartheid.”

gayaktivist-flag

1997 kom den första homosexkyssen i tv (Mickie i Rederiet). Händelsen togs upp på alla löpsedlar. Men det var bara, som Lars beskrev det, en ”puss på munnen som man ger sin lilla bebis”.

2002 kompletterades lagen om hets mot folkgrupp med frasen ”sexuell läggning”. Även hets mot till exempel homosexuella var därmed kriminaliserat.

2009 blev det tillåtet för homosexuella att gifta sig i Sverige.

”Det är viktigt med lagar för oss som är berörda,” sa Lars.

Lars sa vidare att det samhälle vi lever i idag uppfattas som HBTQ-vänligt men konstaterade också att ”vi går inte på fast mark”.

*

Frågestund

Jag refererade ett exempel på homofobi från Facebook. Kontentan är att när jag rapporterade en extremt kränkande kommentar om homosexuella i en tråd om homosexuellas rätt att adoptera barn till Facebook fick jag från Facebook svaret att kommentaren ”inte strider mot våra gemenskapsregler”. Läs mer här: Homofobi: Ett exempel.

Lars sa under frågestunden följande insiktsfulla ord: ”Hatet brukar fokusera på en grupp i taget. Nu är det muslimer och tiggare, och homosexuella kan andas ut lite.”

Han sa vidare att Pride, som betyder ”stolthet” är viktigt. Att det är ett historiskt ögonblick att Skövdes första Pride firas och att regnbågsflaggan nu hissas även här.

En lärare berättade om hur det är i skolan idag. Att det är väldigt mycket mer öppenhet om åsikter än för 20 år sedan. Att väldigt många fler säger att homosexualitet är OK. Att det har hänt jättemycket.

Läraren sa vidare att trots att det finns HBTQ-personer i såpor är det många ungdomar som väntar länge med att avslöja är det är HBTQ-personer. Många barn och ungdomar bär på hemligheter. Till och med inför föräldrar. Detta visar att det fortfarande finns problem.

Lars berättade att han varit i flera domkapitelutredningar för att han drev frågan om homosexuellas rätt att gifta sig så hårt. Men efter att lagen om att samkönade par får gifta sig kom på plats 2009 har synen på honom ändrats. Svenska kyrkan är idag den enda majoritetskyrkan som har homosexbröllop.

Hur man ska få fler HBTQ-personer att vara sig själva är en svår fråga, sa Lars vidare. Även de som kommit ut känner att de ibland behöver dölja sin sexuella läggning.

Lars avslutade sin föreläsning med att säga: ”Happy pride allihop!”

*

Anmärkningar

Lars har epilepsi efter en misshandel när han var 16 år. Han blev misshandlad för att han inte var ”som alla andra” (d.v.s. homosexuell).

Läs mer här om när samkönade par fick rätt att gifta sig och registrera partnerskap i olika länder: Danmark först i världen med partnerskapslag.

Läs mer här om lagen om hets mot folkgrupp: Hets mot folkgrupp.

Mats Kristiansson.

Kopiera länk