• Hem
  • Skövde Pride: F...
sida

Skövde Pride: Föreläsningen ”HBTQ i konsten”

Publicerat 2015-09-23

elisabeth-ohlsson

Fotografen Elisabeth Ohlsson Wallin säger i inledningen av sin föreläsning att hon på 1980-talet, före aids, fostrades i en subkultur, där hon var hetero på dagarna och homo på kvällarna. Hon fotograferade och hade som dröm att jobba på Veckorevyn. Hon tycker dock att hon fotograferade för litet under 1980-talet.

1987 såg hon en löpsedel, där det stod: ”Bra att de får aids.” Hon kände då att något var fel, något hon inte fattat och att även hon måste kämpa för något.

Hon kunde inte skriva debattartiklar. Men från söndagsskolan kände hon till Bibeln, och hon var bra på att fotografera. ”Det var alltid lika spännande med söndagsskoleplanscher,” sa Elisabeth.

Hon bestämde sig för att göra bilder med Jesus bland HBTQ-personer för att hon trodde att det är något folk känner igen. Tolkningar av Jesus har alltid gjorts, sa Elisabeth. I Afrika är han svart, i Sverige dalkarl. Tolkningar i ett HBTQ-perspektiv har dock inte gjorts. ”Där gick gränsen,” sa Elisabeth.

ecce-homo-flag

Resultatet blev Ecce Homo. ”Det var viktigt att de på bilderna var HBTQ-personer,” sa Elisabeth. Hon sa också att hon har svårt att förstå hur någon kunde bli arg på det. Det här var före Photoshop. Bilderna är alltså gjorda live. Den svävande Gabriel hänger i en ställning etc.

Elisabeth fortsatte med att visa och kommentera bilder från Ecce Homo. Både förlagorna och hennes bilder. Här är två av bilderna från Ecce Homo, närmare bestämt Pieta och Nattvarden:

ecce-homo-1 ecce-homo-2

Sista gången Ecce Homo visades var i Belgrad, berättade Elisabeth. Den kunde bara visas en kväll, och det var 2 000 poliser. Ännu fler än i Sverige.

Många nazister mördade homosexuella när Ecce Homo visades, berättade Elisabeth vidare. Hon konstaterar också att ingen svart man är med på någon av Ecce Homos tolv bilder. Det skulle det vara om hon gjorde om projektet idag, säger hon.

*

Anmärkningar:

Läs mer om Elisabeth Ohlsson Wallin och hennes konst på hennes webbplats Elisabeth Ohlsson Wallin.

Jag har utelämnat en del text jag tycker borde vara med. Om jag hinner kompletterar jag med den senare.

Mats Kristiansson.

Kopiera länk