• Hem
  • Tal vid minnesd...
sida

Tal vid minnesdagen av Kristallnatten

Hitler dog. Kriget var över, och världens alla länder gick samman och bildade FN där man sa, att det här kommer aldrig att hända igen.

Det finns vissa saker som ger näring åt nazistiska och rasistiska rörelser – politikerförakt, segregation och hög arbetslöshet. Desto större klyftor mellan folk / demokratiska beslut / klasser, ju mer fördomar får rotfäste i människor.

Det var i en sådan miljö som nazistpartiet kunde få rötter i det tyska samhället med Hitler och hans stab i spetsen. Därför kanske det inte är så smart när politiker höjer sina egna löner samtidigt som man skär ner i skola och vård.

Hitler kom till makten tack vare det missnöje som fanns i ett utarmat Tyskland. Efter första världskriget genomgick landet en längre period av fattigdom och en helt urflippad inflation, där människor gick till affären med pengar i skottkärror.

”Glöm aldrig Hitler”, får vi lära oss genom skolans historieböcker och TV4-dokumentärerna. Bilden av att Hitler hade en svår barndom, och att detta var det bakomliggande anledningen till att 6 miljoner människor systematiskt mördades med industriell precision.

Det var inte bara folket som satte Hitler och hans stab i regeringsposition. Det fanns ett stort ekonomiskt intresse i hur nazisterna slog tillbaka arbetarrörelsen, för att inte tala om hur mycket militärindustrin tjänade på upprustningen inför det kommande kriget.

Vi måste lära oss att förintelsen inte var ett misstag. Att det inte handlar om Hitlers taskiga barndom. Det handlar om hur långt vi tänker låta det gå innan det är försent nästa gång.

Vi lever alla på samma planet. En planet som snart kommer vara omöjlig för oss att leva på, om vi fortsätter att misshandla den som vi gör.

Det finns inte tid för att tjafsa om vilken hudfärg eller kulturella skillnader som kan irritera våra egon och invanda mönster. Vi måste utveckla demokratin, avveckla segregationen och bli bättre medmänniskor.

Allt annat är slöseri med tid!

Erik Ringhede.

Kopiera länk