Aktiviteter

1 maj-firande 2017

Förberedelser

Annika och Tove dekorerar talarstolen med V:s partisymbol.

Isabell placerar ut flaggor.

Innan avmarsch

Plakat med texten: Ett hjärta är alltid rött. Ett hjärta har alltid rätt.

Tove lindar upp en röd flagga.Deltagare med plakat med texten: Stoppa vinster i välfärden.Deltagare med röd flagga och nejlikor på en bänk.Drillflickor.Drillflickor och V-fanor.

Tåget

Täten på tåget med Jens, Rickard och Tove.

Isabell och Carlos med Det är vår tur nu-banderoll samt andra deltagare med plakat.Deltagare med plakat.Deltagare med plakat.Två deltagare med prideflagga.

Insamling till RFSU:s internationella arbete

Som ett svar på Donald Trumps försök att dra undan finansieringen för organisationer som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa världen över samlades pengar in till RFSU:s internationella arbete.

”Ett av de första beslut Donald Trump fattade var att stoppa biståndet till varje organisation som inte tar avstånd från abort. Det betyder att en lång rad organisationer som arbetar för att ge alla människor rätt till sexuell och reproduktiv hälsa kommer tappa stora delar av sin finansiering,” står det bland annat i pdf-filen ”Första maj-insamlingen 2017”, som kan hämtas här: Första maj-insamlingen 2017.

Läs mer här om RFSU:s arbete: Rätten till abort.

Tal av Jens Holm, riksdagsledamot

Jens Holm, riksdagsledamot.

Jens konstaterade att miljardärerna blir fler och rikare och att de tillsammans äger mer än hela statsbudgeten för ett år.

”Den som säger att det är brist på pengar har fel,” sa han och fortsatte: ”De är bara ojämlikt fördelade.”

Vidare tog Jens upp att det i handelsavtal som CETA och TTIP finns investeringsskydd som ger företag rätt att stämma stater.

”Vi säger nej tack till avtal med investeringsskydd,” sa han och fortsatte: ”Vi säger nej till CETA. Vi säger nej till TTIP.”

Jens sa också att det fortfarande är möjligt att stoppa CETA. EU har visserligen sagt ja, men avtalet måste även klubbas i regeringarna.

”Vi har gjort det förr,” sa Jens och fortsatte: ”Nu ska ska vi göra det igen. Nu ska vi stoppa CETA.”

Jens fortsatte med att tala om problemen med klimatet. Han hoppas att riksdagen innan sommaruppehållet röstar igenom ett nytt klimatmål, som säger att Sverige senast 2045 ska ha 0 % utsläpp av växthusgaser.

”Ska vi lösa klimatkrisen behöver vi ett annat slags samhälle,” sa Jens och fortsatte: ”Vi behöver samarbete istället för konkurrens. Vi behöver hållbarhet istället för kortsiktig vinst.”

”Jag tror att lång och tålmodig kamp lönar sig,” sa Jens. ”Vi ser det runt om i världen,” fortsatte han och tog upp några exempel, bland annat Bernie Sanders i USA och Podemos i Spanien.

Jens avslutade sitt tal med en parafras på årets tema:

”Vår tid är nu, kamrater!”

Hela Jens tal finns här: 1 maj 2017, Skövde.

Tal av Tove Ekblad, ordförande i Vänsterpatiet Skövde

Tove Ekblad, ordförande i Vänsterpatiet Skövde.

Tove ställde sin trygga vardag mot den otrygga vardagen i en krigszon.

”För mig finns inga alternativ,” sa hon och fortsatte: ”Vi måste vara solidariska. Vi får inte tappa bort vår medmänsklighet.”

Tove sa också att vi måste fortsätta kämpa för en human flyktingpolitik. Att vi måste fortsätta kämpa för rätten til asyl.

Hon konstaterade att en annan värld är möjlig och att vi måste bygga broar istället för murar.

”Att vi stänger gränser gör inte att människors behov av skydd försvinner,” sa Tove och fortsatte: ”Jag tycker att det är dags att regeringen lyssnar till den kritik som framförs inte bara av Vänsterpartiet utan också av organisationer som FN.”

”Jag tycker att det är vår tur nu,” sa hon till sist.

Hela Toves tal finns här: Tal 1 maj 2017: Tove Ekblad.

Tal av Marcus Appelberg, Ung Vänster

Marcus Appelberg, Ung Vänster.

Även Marcus pratade om flyktingar.

”Vi viker oss aldrig,” sa han och fortsatte: ”Vi står upp för flyktingar och flyktingars rättigheter. Vi tror att vårt land, som aldrig varit rikare, har plats för de som söker sig till oss.”

Marcus konstaterade att vi har råd och att nyliberalismen har förstört mycket de senaste 40 åren.

Han sa vidare att kapitalismen inte fungerar för flertalet och att det är dags för ekonomisk demokrati.

”Vi är den röda tråden som löper genom historien,” sa han avslutningsvis.

Underhållning med Helle Malmborg

Helle Malmborg.

Så här beskrivs Helle på hennes webbplats:

Helles musik präglas av ett samhällskritiskt och feministiskt tema. Hennes låtar tar inte sällan de svaga, marginaliserade gruppernas sida. Med brandtal till mellansnack och stampande kängor i golvet är det svårt att inte bli berörd av hennes starka röst och personliga tolkningar av egna och andras visor.

Helle säger själv att syftet med musiken är att ge tröst till den i politisk depression alternativt tända glöden för en stundande revolution.

Helles webbplats finns här: helle.se.

Helle finns också på Facebook, närmare bestämt här: Helle Malmborg.

Det finns en del låtar med Helle på Youtube, bland annat Visa från Glasberga och Saga om en järnrörsskandal. Någon CD finns dock ännu inte. Hoppas det kommer en! Jag kommer åtminstone att köpa ett exemplar!

Avslutning med Internationalen

Avslutning med Internationalen

Avslutning med Internationalen

Varia

Det är vår tid nu.

Barn med ballonger.Ballonger.Alla tre talarna.Taggad 1 maj-firare i.Taggad 1 maj-firare ii.Servering av vegetarisk korv och softande ungdomar.

Efterfest i Falköping

Efterfesten var som vanligt på Wokstugan. Helle Malmborg (till vänster) och Odengatan 1B (till höger) underhöll.

Helle Malmborg

Odengatan 1B

Odengatan 1B finns på Facebook, närmare bestämt här: Odengatan 1B.

Det finns en del låtar med Odengatan 1B på soundcloud.com, bland annat ”Greppet hårdnar” och ”Låten som jag aldrig får visa för arbetsförmedlingen”.

Bilder: Isabell Ankarström, Emil Estebanez, Mats Kristiansson.
Text: Mats Kristiansson.

Kopiera länk