Aktiviteter

Billingefrågan (Kommunfullmäktige 2018-11-26)

Vänsterpartiet har kritiserat den alltför stora satsningen på Billingen från start. Mycket pengar ska spenderas och vi anser att avtalet med hotell Billingen är att betrakta som otillbörligt gynnande av enskild näringsidkare. Det har dock prövats och bedömts som möjligt att göra rent lagligt. Det betyder inte att det är ett sunt avtal och bra hushållning med kommunens resurser att betala 45 miljoner för en liten remsa på Billingen. Dessa pengar kunde t ex användas till vård och omsorg.

Vänsterpartiet Skövde anser att våra berg och vatten är ovärderliga. Billingen ska inte exploateras för att göra ett Skövdes Disneyland. Vi är för utveckling av friluftslivet på Billingen utan att naturvärden förstörs. Billingen har mycket höga naturvärden och är väldigt viktigt för rekreation och friluftsliv. Det förnekar vi inte men vill att utökat friluftsliv ska vara genomtänkt ur alla aspekter och inte ska påverka naturvärden i den mycket höga grad det kommer att göra om planförslaget genomförs.

Planbeskrivningen hävdar att riksintresset för naturvård inte påverkas nämnvärt. Man jämför med det totala området vilket är helt felaktigt då påverkan sker framför allt på en av de viktigaste och ovanligaste naturtyperna, ädellövskog i brantmiljö, vilken är en mycket liten del av det totala riksintresset. I beskrivningen av riksintresset beskrivs värdena i denna miljö enligt följande: “I diabasbranterna och strax nedom finns stora ädellövskogar med lång skoglig kontinuitet och enastående rik kryptogamflora.” Just dessa skogsmiljöer kommer till viss del att försvinna och möjligheten för arter att sprida sig mellan skog söder och norr om skidbackarna begränsas starkt. Vi får en fattigare natur.

Planen anger efter påpekande från bland annat Vänsterpartiet att klimatförändringarna kommer att påverka de planerade åtgärderna inom detaljplanen. Det anges att antalet dagar med snö kommer att minska och bara det gör ju att man kanske bort tänkt ner än en gång innan en stor utökning av slalombackar och skidspår görs. Risken för erosion och slamströmmar i backen ökar också väsentligt när skogen försvinner.

På det stora hela anser inte Vänsterpartiet att detaljplanen i detta skick kan accepteras och därför yrkar vi på avslag på planen.

Dag Fredriksson.

Kopiera länk