artikel

Bygg E20 som fyrfältsväg!

Bygg E20 som fyrfältsväg!
Motion i riksdagen från Egon Frid (v) om att E 20 bör byggas ut till en fyrfältsväg med mitträcke.

Det vore rimligt att nu, när denna investering görs, bygga om vägen genom breddning till en två-plus-två-väg med mitträcke. Dessutom vore det rimligt att bygga bort farliga plankorsningar på E 20 till planfria korsningar i stället för att som i dag göra rondeller på E 20

 

Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att E 20 genom Skaraborg görs till en planfri fyrfältsväg med mitträcke.

Bakgrund
Planerna för en utbyggd E 20 genom Skaraborg, Europavägen mellan Göteborg och Stockholm, har pågått i många år. Planeringen har byggt på och bygger på att pengar anslås till en motorvägsutbyggnad av E 20.

Riksdagens och Vägverkets mål och ambitioner och ökad trafiksäkerhet, vilket i sig är gott, har lett till en stor satsning på två-plus-ett-vägar i Sverige och så även i Skaraborg.

Denna inriktning leder till att nu byggs en stor del av E 20 i Skaraborg om till två-plus-ett-väg. Skaraborg är en av Sveriges största jordbruksbygder och tillgängligheten och framkomligheten på en två-plus-ett-väg för jordbruks­maskiner, traktorer, bilar och lastbilar är mycket begränsande och störande. Detta leder naturligtvis också till nya olycksrisker och olyckor.

Lantbrukarnas framkomlighet med jordbruksredskap är lika viktig som
övriga trafikanters framkomlighet. På vissa sträckor byggs parallellvägar men de löser inte framkomligheten och tillgängligheten för lantbrukarna i Skaraborg. Ombyggnad av befintlig väg till två-plus-ett-väg är även detta kostsamt och resurskrävande.

Det vore rimligt att nu, när denna investering görs, bygga om vägen genom breddning till en två-plus-två-väg med mitträcke. Dessutom vore det rimligt att bygga bort farliga plankorsningar på E 20 till planfria korsningar i stället för att som i dag göra rondeller på E 20. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 30 september 2007

Egon Frid (v)

Kopiera länk