artikel

Nej till kärnkraft och nej till uranbrytning!

Det är naturligtvis svårt att kombinera kärnkraftsutbyggnad med motstånd mot uranbrytning. Det första kräver ju det andra. Vi kräver därför att Folkpartiet säger tydligt ja eller nej till urangruvor i Skaraborg. Och om ni inte vill se dem här, var ska ni då hämta ert uran? Ska även det problemet “lösas” i tredje världen?

 Uranbrytning i Billingen?

Dags att bygga nytt?Folkpartiet svävar på målet

[2008-02-01] Nu har Folkpartiet bestämt sig. Det är bra med kärnkraft. Det är ju inget nytt från deras håll, men nu har de packat in det i klimatpapper för att få igenom sina gamla idéer. Satsa på kärnkraften så räddar vi både vår jord och vårt klimat.

 

Uranbrytning i Skaraborg:Vänsterpartiet vill inte ha kärnkraft, av många skäl. Problemet med uranbrytning är ett av de viktigaste. Redan med relativt låga priser vill företag bryta uran i Skaraborg, och med ökad efterfrågan kommer priset att stiga. Billingen kan förändras från en vacker plats för natur och friluftsliv till en gruva för uranbrytning.

I SkLT den 28 januari duckar såväl Christer Winbäck som Jan Björklund inför frågan. Christer säger att de inte ser positivt på brytning i Skaraborg. Jan pytsar över ansvaret på myndigheter och kommuner. Ingen av dem säger uttryckligen nej till att bryta uran i Skaraborg!

Inte så konstigt kanske. Det är naturligtvis svårt att kombinera kärnkraftsutbyggnad med motstånd mot uranbrytning. Det första kräver ju det andra. Vi kräver därför att Folkpartiet säger tydligt ja eller nej till urangruvor i Skaraborg. Och om ni inte vill se dem här, var ska ni då hämta ert uran? Ska även det problemet "lösas" i tredje världen?

Göran Ekblad, Vänsterpartiet i Skara

(Insändare i SkLT den 1 februari 2008)

 


Kopiera länk