artikel

Alice Åström på Vänsterpartiet Skaraborgs årskonferens i Tidaholm 23 februari.

Ett parti i förändring
Vi i vänsterpartiet vill vara del av en rörelse som ger människor kraft att förändra sin vardag. Vi vet att det är tillsammans som vi blir starka nog att förändra samhället.
För oss är solidaritet, rättvisa och jämlikhet grundvalar i arbetet för en bättre värld. Det handlar om allt från att arbeta för gatljus
vid busshållplatsen till att bekämpa krig och förtryck. Vi vill möta och samarbeta med människor som vill förändra sin verklighet.
Läs fortsättningen här………

Partistyrelsens förslag till kongressuttalande 20080216
forts…..

Samhällsutvecklingen i Sverige och övriga världen går mot att människor upplever en allt större otrygghet och oro för framtiden. Denna upplevelse har sitt ursprung i att välfärden monteras ner, arbetsmarknaden blir osäker och främlingsfientlighet underblåses. Den förstärks även av hoten mot välfärden från klimatförändringarna, den fortsatta utarmningen av våra ekosystem och av en orättvis världsordning som skapar krig och konflikter. Den här utvecklingen är det största hindret för människors möjlighet att tillsammans bygga ett solidariskt samhälle.
Ett parti i vardagen
Vänsterpartiet är ett parti i förändring. Vi omprövar arbetsformer och utvecklar vår egen politik. Det innebär inte att vår politik har varit dålig, men förutsättningarna för politiken förändras hela tiden. Vänsterpartiet behöver tänka och arbeta annorlunda i framtiden. Detta kan innebära att vi behöver ompröva politiken utan att tumma på våra grundläggande utgångspunkter och värderingar.
Vi är på många områden det enda parti som tydligt driver en politik som både gynnar de flesta och har ett starkt folkligt stöd. Vi vet att en majoritet i Sverige är beredd att betala mer i skatt om den går till att stärka välfärden. Ändå är stödet för vänsterpartiet alltför svagt. Det finns flera skäl till detta. Vänsterpartiet har inte lyckats formulera denna politik på ett sätt som människor känner igen sig i. Många människor har haft en bild av vänsterpartiet som hindrar dem från att ta till sig vårt budskap, aktivera sig i och rösta på vänsterpartiet. Våra motståndare har enkelt kunnat utmåla oss som gammalmodiga, lite tråkiga och defensiva.Vi vet förstås att bilden av vänsterpartiet som sprids stämmer dåligt överens med verkligheten, men det är ändå bilden de flesta ser. Vårt parti har använt för lite tid och kraft för att finnas i människors vardag och det har inneburit att vi också framstått som förvaltare av den rådande ordningen. Vi har skickliga parlamentariker, vilket vi ska vara stolta över. Men det räcker inte att vara bra på att skriva motioner om inte människor känner till vad vi vill och varför. Vi ska vara ett lyssnande parti. Tillsammans med andra människor ska vi på arbetsplatser, skolor och i bostadsområden identifiera problem och formulera lösningar. Genom att vi finns i människors vardag och lyssnar på åsikter och förslag utvecklas och förändras vår politik. Det gör att vi, tillsammans med andra, får ökad kraft att förändra.
Ett parti i opposition
Valresultatet var ett misslyckande och en besvikelse. Våra egna misstag och en lyckad strategi från högeralliansen att berätta en historia som många kände igen, ledde till regeringsskiftet. Trots detta är opinionen mot högerpolitiken nu mycket stark. Det behövs ett radikalt vänsteralternativ. Samtidigt vet vi att vi inte kommer att kunna förändra politiken ensamma. Därför deltar vi aktivt i organiserandet av motståndet tillsammans med folkrörelser, fackföreningar, organisationer och enskilda som tröttnat på högerpolitiken. I frågor där de andra oppositionspartierna är överens med oss ställer vi gemensamma krav. I några frågor – som motståndet mot en nyliberal ekonomisk politik – står vänsterpartiet ensamt för oppositionen. I andra – som motståndet mot privatiseringar, avregleringar och utförsäljningar – är vi tydligast av oppositionspartierna. Vår uppgift är då inte att kompromissa med andra för att bli eniga inom oppositionen. Några områden framstår i dagsläget som de allra mest angelägna när det gäller att forma ett realistiskt och visionärt alternativ till den borgerliga politik vi ser. Vänsterpartiet väljer en utbyggd och moderniserad välfärd framför skattesänkningar och privatiseringar. Det finns en risk att en ny majoritet 2010 låter ramarna för framtidens välfärd bestämmas av högeralliansens skattesänkningar. Vi menar istället att skatterna, framför allt på höga inkomster och förmögenheter, måste öka för att finansiera barn- och äldreomsorg, utbildning, sjukvård, kollektivtrafik och bra sociala försäkringar för alla. Samhällets resurser måste i större utsträckning användas till gemensamma lösningar. Vi vägrar att acceptera att människor far illa när det finns ett överflöd av resurser i samhället. Vi vill styra resurser från överklassens lyxkonsumtion och ökande förmögenheter till reformer som ökar den generella välfärden och minskar skillnaderna i livsvillkor mellan människor. Vi vill investera för en hållbar social och ekologisk utveckling. Vi vet att Sverige är ett rikt land och att varje påstående om motsatsen görs för att försvåra radikala förändringar. Detta gör att vi står för den mest ansvarsfulla ekonomiska politiken där kostnader inte lämpas över till kommande generationer.
Rätten till arbete och egen försörjning är grundläggande i vår politik. Med ökad ekonomisk rättvisa skapas nya arbetstillfällen. Satsningar på vår gemensamma offentliga sektor och på ny energi- och miljöteknik är exempel på sektorer som både ger nya jobb och medverkar till hållbar social och ekologisk utveckling.
Kvinnors vardag präglas av otrygghet och försämrade villkor, samtidigt som antifeministiska krafter växer sig allt starkare. Som feministiskt parti kämpar vi för kvinnors rätt till egen försörjning och till sin egen kropp. Vi arbetar för höjda löner till kvinnor, rätt till heltid och arbetstidsförkortning. Vi bekämpar våld mot kvinnor och värnar rätten till fri abort.
Klimatproblemen är orsakade av människan och kan lösas av människan. Ett rättvist klimatutrymme för alla medborgare i världen ska vara utgångspunkten. Sverige ska vara ett föregångsland i den klimatomställning som är nödvändig i hela världen. Det krävs mer av gemensamma lösningar för transporter av både människor och varor. Miljöhänsyn ska vara överordnade marknadshänsyn.
Kunskap och bildning ska vara till för alla. Dagens system går mot att i allt högre utsträckning sortera elever och stänga dörrar för framtiden. Privatiseringen av skolan förstärker denna utveckling. Tillgången till och möjligheterna att utöva kultur måste vara en rättighet för alla. Vård ska ges efter behov och inte utifrån vad man har råd att efterfråga.
Fackföreningsrörelsen tappar medlemmar och solidariteten i akassesystemet urholkas samtidigt som arbetslösa bestraffas och klasskillnaderna ökar. När konjunkturen viker kommer konsekvenserna av den förda politiken att bli katastrofala för många människor. Fackens roll och kollektivavtalens ställning måste stärkas. Det är en uppgift för hela arbetarrörelsen. EG-domstolens avgörande i Vaxholmsmålet visar att i EU är den inre marknadens regler viktigare än sociala och fackliga rättigheter. Lägre löner och sämre anställningsvillkor blir ett konkurrensmedel. EU är i grunden ett nyliberalt projekt som försvårar kampen för rättvisa och välfärd. Sveriges agerande i EU har alltför ofta präglats av undfallenhet. Det bästa för solidariteten och demokratin vore att Sverige stod fri från EU. Vi vill återföra makt till medlemsländerna och vi kräver att det är medborgarna som i en folkomröstning om EU:s nya fördrag ska avgöra EU:s framtida utveckling.
USA:s ambitioner att styra och kontrollera världen förskräcker. Militärt våld, krig och ockupation är metoder som används för att garantera USA:s intressen. EU agerar på liknande sätt i världen, till skydd för sina intressen. Den underdånighet som präglade den förra socialdemokratiska regeringens förhållande till denna utveckling har under den borgerliga regeringen övergått till ett direkt stöd till USA:s ambitioner att styra världen. Sverige behöver en självständig och radikal utrikespolitik som försvarar folkrätten. Alliansfriheten måste återupprättas och Sverige bli en tydlig röst för global rättvisa.
Ett demokratiskt parti
Vänsterpartiet menar allvar med att demokrati och mänskliga rättigheter inte är förhandlingsbara. Det finns exempel på att avsaknaden av demokratiska fri- och rättigheter ursäktats i länder som kallar sig socialistiska.
Vänsterpartiet är en del av en europeisk vänstertradition som sedan länge slutgiltigt gjort upp med de odemokratiska idéer som framförts i namn av socialism och kommunism. För oss finns inga dubbla måttstockar. Vår socialism är alltid förenad med demokrati och en allomfattande respekt för mänskliga rättigheter. Mötesfrihet, organisationsfrihet, strejkrätt, yttrandefrihet samt allmänna, fria och hemliga val är nödvändiga beståndsdelar i varje demokratiskt samhälle. Vänsterpartiet står upp för de mänskliga rättigheterna oavsett var, när eller med vilka motiv de kränks och inskränks.
FN: s deklaration om de mänskliga rättigheterna behandlar inte enbart demokratiska fri och rättigheter. Lika stor vikt läggs vid sociala framsteg, förbättrade levnadsvillkor och mäns och kvinnors lika rättigheter. Det innebär att rätten till arbete, utbildning, bostad, vård, omsorg och kultur är nödvändiga för ett människovärdigt liv och ett demokratiskt samhälle.
Ett parti som förändrar
Högeralliansens framgångar i valet 2006 förklaras ofta med att de gick fram med ett gemensamt program för de flesta frågor och tydligt visade att de ville regera tillsammans. En sådan förklaring bortser helt från att många röstade borgerligt för att bli av med en impopulär socialdemokratisk regering och statsminister. Högern lyckades göra förändring till ett självändamål för många. När vi studerar vänsterns framgångar i andra länder finns det några gemensamma drag. För det första kan vi konstatera att en vänster som inte utgör ett alternativ ofta förlorar sympatier i stället för att vinna nya väljare. Det finns inga särskilt starka skäl att rösta på en vänster som inte i grunden vill förändra någonting. Entusiasmen för ett vänsterprojekt som bara handlar om hur skickliga partierna är på att regera blir lätt begränsad. För det andra kan vi konstatera att det krävs starka och radikala vänsterpartier för att förmå socialdemokratin att stå för en politik som förändrar samhället. Vänsterpartier som själva söker sig mot mitten legitimerar socialdemokratins vandring högerut och försvårar den nödvändiga omprövningen inom arbetarrörelsen. På motsvarande sätt kan vi se hur vänsterpartier växer när de vågar stå för en tydlig vänsterpolitik och får inflytande när de lyckas pressa socialdemokratin till radikalisering. Det finns starka krafter som motarbetar en rödgrön, socialistisk och feministisk politik. Men vi vet att om vi är tillräckligt många som organiserar oss och ställer krav på förändringar så blir de också möjliga att genomföra. Ministerposter har inget egenvärde för oss. Avgörande är alltid vilken politik som blir resultatet av vårt arbete. För att kunna förändra eftersträvar vi makt att genomföra den politik vi står för. Om vi kan skapa en majoritet för en tydlig vänsterpolitik efter valet 2010 är vänsterpartiet ett självklart regeringsparti.
Men vår uppgift varken börjar eller slutar där. Vi skiljer oss från andra partier i det att vi inte bara vill lappa och laga ett orättvist samhällssystem. Vi vill i grunden förändra det. Vi vill skapa ett annat samhälle och en bättre värld.

Kopiera länk