artikel

Vänstern investerar i välfärd, kommunikationer och bostäder!

Vänsterpartiet prioriterar tre, för Skövde och Skaraborg, viktiga framtidsområden i vårbudgetmotionen: välfärd, kommunikationer och bostäder.
Regeringens skattesänkningar, som negativt påverkar kommunernas ekonomi, vill vi använda för att anställa fler i välfärden. Fler sjuksköterskor innebär kortare köer i vården. Fler förskollärare möjliggör mindre barngrupper. De äldre får en bättre omsorg.

Samtidigt måste vi höja lönerna i kvinnodominerade yrken för att kunna rekrytera och behålla personal i viktiga välfärdsjobb. Höjda löner är tillsammans med rätten till heltid några av våra viktigaste rättvisefrågor. Vi föreslår ett nytt statsbidrag som belönar kommuner som utjämnar löneskillnader.
En ny opinionsundersökning från Sveriges kommuner och landsting, SKL, visar på starkt stöd för vänsterpartiets politik. Enligt undersökningen prioriterar 9 av 10 bättre välfärd före sänkt skatt. 8 av 10 är till och med beredda att betala högre skatt för att stärka välfärden.
Klimatberedningen föreslår att kapaciteten på järnväg ska öka med minst 50 procent till år 2020. Detta stödjer vänsterpartiet och är en viktig satsning för Skövde och kommunerna efter västra stambanan. Kraftfulla investeringar i infrastrukturen är nödvändiga för att skapa ett ekologiskt transportsystem. Men det kräver en förnyelse av den ekonomiska politiken.
Vi kan satsa mer på järnväg om vi ändrar budgetlagen så att staten kan använda en investeringsbudget, så gör redan kommuner och landsting. Om staten lånefinansierar investeringar frigörs resurser under budgetens utgiftstak. Vänsterpartiets förslag innebär att vi investerar minst 140 miljarder kronor i järnvägen fram till 2019, det är mer än 50 miljarder högre än vad regeringen satsar idag. Det är ett viktigt steg för att nå klimatmålen.
Vi vill bygga bort bostadsbristen. Sedan regeringen avskaffade stödet till nya bostäder, har byggandet av hyreslägenheter minskat dramatiskt i Skaraborg och även i Skövde. För att ändra på det vill vi inrätta en bostadsfond som ger stöd till bostadsbyggande. Målet är att bygga 40 000 bostäder varje år, minst hälften ska vara hyreslägenheter. För att minska klimatpåverkan anser vi att alla nya flerbostadshus som byggs efter 2010 ska vara så kallade lågenergihus eller passivhus.
Behovet är stort av nya hyreslägenheter med låg hyra. Genom att sätta ett tak för byggkostnaden och förhandla hyran i förväg kan vi skapa nya bostäder som ungdomar, studerande och andra med låg inkomst har råd med.
Skattesänkningar rustar inte Sverige för en svagare konjunktur. En offensiv regering hade satsat på välfärden och infrastrukturen. Vi efterlyser kraftfulla investeringar i klimatarbetet, järnvägen och kollektivtrafiken. Vänsterpartiets vårbudget ger förutsättningar för fler jobb, ökad jämställdhet och en långsiktigt hållbar utveckling i Sverige, Skaraborg och Skövde.

Egon Frid (v)
Riksdagsledamot Skaraborg

Kopiera länk