artikel

Första motionen till fullmäktige för vänsterns nya gruppledare Morgan Sjöberg!

Motion till kommunfullmäktige i Skövde
angående att Skövde kommun tryggar
arbetsvillkoren i framtiden genom att ge
elever kännedom om arbetsmiljölagstiftning,
fackliga rättigheter för att säkerställa goda
arbetsvillkor i framtiden.

Trygga arbetsvillkoren i framtiden!När arbetsmarknaden blir mer och mer anpassad utifrån företagens behov och vinstintressen samt anställningsformerna mindre trygga vill Vänsterpartiet slå värn om arbetstagarna. Eftersom de allra festa kommer att vara anställda och inte egenföretagare är det viktigt för människor att tidigt förberedas för att beträda arbetsmarknaden.

Idag arbetar många gymnasieskolor med entreprenadskap och egenföretagande, vilket genererar ökad kunskap om hur det är att vara egenföretagare, detta kommer dock endast fåtal av eleverna att bli. Ungefär 7,2 % av Sveriges befolkning mellan 15-64 år är egna företagare, en siffra som enligt Svenskt näringsliv varierat mellan 6,9 till 7,8 sedan år 1995.

Idag saknas en introduktion för unga, hur det är att arbeta hos någon, vilka rättigheter man har som anställd och vilka krav som är rimliga att ställa. Det är också viktigt att veta vilka rättigheter och inflytande möjligheter man har som arbetstagare.

Som anställd skall du känna till att du på din sida har lagstiftning gällande medbestämmande, arbetsmiljö, fackliga uppdrag, semester, anställning, diskriminering, jämställdhet och studieledighet. Det är lagstadgade rättigheter som ingen arbetsgivare kan göra undantag ifrån. De behandlar bland annat jämställdhet och diskriminering, semestertid och fysiska eller psykiska hinder på din arbetsplats som arbetsgivare skall åtgärda.

Eftersom arbetsmarknaden blir allt mer anpassad utifrån företagens behov och vinstintressen samt anställningsformerna allt mer otrygga vill Vänsterpartiet ge arbetstagarna en trygg utgångspunkt. Trygghet som man i detta fall får genom kunskap om hur anställningar skall fungera. Enligt statistik från SCB är ca hälfen av unga vuxna med i någon fackförening i jämförelse med övriga åldersgrupper samtidigt som vi vet att anslutningen till fackföreingarna har minskat de senaste åren. Det är därför rimligt att kommunens unga får möjlighet att förvärva kunskap om vilka rättigheter som är deras som anställda.

Vänsterpartiet föreslår fullmäktige, med hänvisning till ovanstående

att Uppdra till grundskolan och gymnasieskolan att arbeta fram en plan för introduktion till eleverna inför det kommande arbetslivet.

att Ge eleverna kännedom om arbetsmiljölagstiftning och fackliga rättigheter i samarbete med facken för att säkerställa goda arbetsvillkor i framtiden.

Vänsterpartiets fullmäktigegrupp
Morgan Sjöberg (v)
gruppledare

 

Kopiera länk