artikel

Det krävs kraftfulla investering i infrastrukturen och bostadsbyggandet!

Idag besöker Lars Ohly Volvo i Göteborg och han har med sig v:s åtgärdspaket hur vi ser att en politik för västsverige kan lösa den befarade situationen för bilindustrin. I den nuvarande krisen för Volvo och bilindustrin i Västra Götalandsregionen är det avgörande att skapa förutsättningar för vidareutveckling. Det finns stora resurser som vi måste se till att ta tillvara. Vänsterpartiet vill satsa på den kompetens, det kunnande och de drivkrafter som finns inom bland annat industrin och universitets- och högskoleområdet.
Här presenterar vi ett åtgärdspaket med förslag om hur nya jobb ska kunna skapas i Västra Götalandsregionen i tider när varslen duggar tätt. Inom kort anordnar vi också ett framtidsseminarium för att tillsammans med berörda parter för att hitta flera kreativa lösningar för regionen.

• Kraftfulla infrastruktursatsningar är särskilt viktiga när lågkonjunkturen är här. Investeringar i infrastruktur bidrar både till att skapa nya jobb och ett hållbart samhälle. Vi gör långsiktiga investeringar och satsar 30 miljarder under en tolvårsperiod på 25 olika objekt. Framför allt vill vi satsa på Västlänken, Götalandsbanan och Hamnbanan. Det möjligt att redan nu påbörja arbetet med Viskadals-, Älvsborgs-, Kinnekulle- och Norra Bohusbanan. Dessa insatser skulle motsvara en kostnad på 300 miljoner.
• Vi har tilltro till fordonsindustrins framtid och vill därför satsa på fortsatt utveckling och forskning. Idag står transportsystemet och fordonsindustrin inför stora förändringar. Om vi ska gå från traditionella fossila till koldioxidneutrala bränslen krävs ett teknikskifte. Detta kräver satsningar på forskning och pilot- och demonstrationsprojekt, och vi menar att staten måste ta ett större ekonomiskt ansvar för att stödja det. Minst 100 miljoner mer utöver de 150 miljoner som nu har tillförts.
• Ta till vara de erfarenheter och forskningsprojekt kring biodrivmedel och energieffektivitet i vägfordon som bedrivs i regionen. Centralt är att koppla ihop forskning med praktisk produktion och utveckling. Därför behövs statligt riskkapital. Det är mer uthålligt och bör kunna utgöra en väsentlig del i framtida projekt. Vi föreslår att en miljöteknikfond inrättas för att stödja en sådan utveckling. Vi vill reservera en del av Vattenfalls kommande vinster för fonden.
• Använd lagen om offentlig upphandling i betydligt större utsträckning användas för att stödja teknikutveckling. Det skulle skapa möjlighet att driva på utvecklingen av forskning, innovationer och teknikutveckling och gynna företag i regionen.
• Stöd en utbyggnad av infrastrukturen för biogas runt om i landet. I dagsläget har etanolalternativet blivit allenarådande på de flesta mackar som tillhandahåller förnybara bränslen.
• Ta initiativ till produktion av vindkraft. Västra Götalandsregionen kan vara ett nav för denna tillverkning. Här finns kompetens och teknisk utveckling. En ökad elproduktion från vindkraft och bioenergi bör kunna gå hand i hand med regionens framtid.
• Hitta nya exportmarknader för små och medelstora företag, särskilt miljöteknikföretag. Öka stödet för exportfrämjande åtgärder med 200 miljoner de närmaste tre åren.
• Vi satsar en miljard för att öka bostadsinvesteringarna i Göteborg och Västra Götaland. Vi inför ett stöd till nyproduktion av hyresrätter med energisnål teknik, som t.ex. passivhus. Satsningen ger cirka 1 100 nya arbetstillfällen. En byggmiljard räcker också till cirka 500 nyproducerade lägenheter eller cirka 1 000 renoverade lägenheter.
• Staten bör ta över ansvaret för kommunala lärcentra för att stärka tillgången till utbildning överallt i landet. Det är en viktig insats i tider av uppsägningar och för att underlätta omställningen till nya jobb. Vi satsar också på en rejäl utbyggnad av den kommunala vuxenutbildningen.
• Vi ser behov av fler högskoleplatser, i Västra Götaland satsar vi på 2 000 platser.
• Ge Arbetsförmedlingen möjlighet att sätta in personal för att träffa de varslade redan innan arbetslösheten är ett faktum. Förmedlarna och de varslade bör komma överens utifrån kompetens, individuella intressen och behov av utbildningar. Vänsterpartiet skapar 16 000 fler platser i arbetsmarknadsutbildningar. Inriktningen är kortare utbildningar i bristyrken.
• Vänsterpartiet sänker avgiften till a-kassan så att alla har råd att vara med. Vi avskaffar nedtrappningen av ersättningsnivån så att fler får ut 80 procent i ersättning. Vårt förslag, som är fullt finansierat, skulle innebära att en genomsnittlig Volvo-anställd får behålla drygt 4 800 kronor mer i månaden. Det skulle innebära en stor trygghet och framtidstro för många människor.
• Vänsterpartiet satsar på fler anställda i välfärdssektorn. Redan nästa år motsvarar satsningen 11 000 fler arbetstillfällen. Dessutom menar vi att regeringens frysning av statsbidragen måste hävas. För Västra Götalandsregionen innebär frysningen 500 miljoner kronor mindre nästa år, vilket motsvarar 1 200 färre välfärdsjobb.

Kopiera länk