Aktiviteter

8 mars

Några av de manifesterande.

Plakat med texten 'Exportera samtyckeslagen'.Plakat med texten 'Skulden på förövaren'.Plakat med texten 'Stoppa mäns våld mot kvinnor'.

Ett sjuttiotal personer från olika organisationer, däribland Vänsterpartiet, samlades idag under parollen jämställdhet.nu på Kulturhustorget i Skövde för att tillsammans fira Internationella Kvinnodagen.

Det bjöds på fika och sedan fanns möjlighet att texta ett plakat till stöd för kvinnors rättigheter. Flera tog den chansen och dessa plakat bars senare i ett tåg som gick genom Skövde och bland annat passerade Sandtorget och Hertig Johans torg.

Tal hölls av en representant från FN-förbundet. Hon poängterade att det var cirka 150 år sedan man organiserat började samarbeta i kvinnofrågor. På många områden har man kommit framåt, men fortfarande behövs mycket arbete för att patriarkala maktstrukturer skall omvandlas till ett mer jämställt organiserat samhälle.

Hon betonade också vikten av att se kvinnors rättigheter ur ett historiskt perspektiv. Det är inte bara männens historia som skall räknas.

Sedan gavs ett par exempel på FN-förbundets arbete i projekten Kvinna till kvinna och Flicka. I det förstnämnda tar man tillvara kraften i samarbetet mellan olika kvinnoorganisationer i länder där kvinnor drabbats svårt av t.ex. krig. I Flicka arbetar man mot t.ex. barnäktenskap och könsstympning.

Ett manifest för kvinnorna lästes upp och efter applåder från de närvarande tågade man tappert ut från Kulturhustorget i snålblåsten.

Text: Petra Fredlund.
Bild: Hayat Hanan.

Kopiera länk