Aktiviteter

1 maj 2019

Innan avmarsch.

Innan avmarsch.

Vänsterpartiets förstamajtåg utgick från Helenaskolan. Många hade hittat hit. Gabryjel Blom, ordförande för Vänstern i Skaraborg samt gruppledare för Vänstern i Skövde, höll i megafonen och peppade alla att hänga med bland slagorden. Vi tågade genom flera kvarter med plakat om att stoppa vinster i välfärden, att värna Vätterns vatten och att försvara arbetsrätt och strejkrätt.

Gabryjel Blom.

Gabryjel Blom.

Väl framme i Kyrkparken bjöds det på musik och tal. Jan Hammarlund sjöng och spelade. Några av låtarna var Karin Boyes Vapenlös, Buffy Saint-Maries Den evige soldaten, Balladen om Joe Hill och Malvina Reynolds Bury me in my overalls.

Jan Hammarlund.

Jan Hammarlund.

Talade gjorde Eva Olofsson, oppositionsråd för Västra Götalandsregionen. Hon poängterade att alla skall leva. Inte bara storstäderna, utan också de mindre städerna och glesbygden. T.ex. är det så att många i glesbygden inte studerar vidare på universitet. Hon pratade också om vikten av att ha en kollektivtrafik som fungerar, att bygga ut den på glesbygden på kvällar och helger så att den inte bara är anropsstyrd. Ett annat område hon tog upp handlade om sjukvården, där kortare arbetstider för återhämtning och högre löner för bland annat sköterskorna föreslogs.

Eva Olofsson.

Eva Olofsson.

Jessica Thunander, riksdagsledamot, var nästa talare.Hon pratade om de som vill försämra strejkrätten, LAS, och urholka hyresrätten och att vi måste försvara dessa rättigheter. Klimatet behandlades naturligtvis som vår viktigaste utmaning. Vi fick gissa vilken bil som går längst mil. Det visade sig vara Stockholmsbilen och inte, som många tror, en bil i Norrland.

Jessica Thunander.

Jessica Thunander.

Slutligen hade Lovisa Karlsvärd från Ung Vänster ordet. I ett kraftfullt tal belyste hon att skatteflyktingar i Sverige undanhöll 130 miljarder kronor från staten, vilket motsvarar en tiondel av statens inkomster. Hon talade också om att vi är beroende av en välkomnande flyktingpolitik. Vi behöver arbetskraft. Och framförallt skall vi värna om allas lika värde.

Lovisa Karlsvärd.

Lovisa Karlsvärd.

Varia

Bullar. Godis.
Tepåsar. Pulverkaffe.

Text: Petra Fredlund.
Bild: Mats Kristiansson.

Kopiera länk