Aktiviteter

Svar på motion från SD om slöjförbud

Kf 2020-06-15.

Åhörare, ledamöter, presidium.

Ett slöjförbud är ett rasistiskt skitförslag, sa Måns Berger (MP) i Malmö kommunfullmäktige när en motion med samma innehåll som dagens behandlades i mars.

Jag vill inte uttrycka mig fullt så drastiskt, men säger istället att det är en rasistisk, populistisk, fullständigt verkningslös motion som förespråkar olagligheter. Förutom för Sverigedemokraterna då de får mer uppmärksamhet och mediautrymme. All reklam är god reklam var det någon som sa….

Motionens förslag ryms inte i svensk och internationell lagstiftning vad gäller religionsfrihet, diskrimineringslagstiftning och Europakonventionen. Detta gör också att motionen inte överhuvudtaget borde ha godkänts av kommunfullmäktige i november. Det är Dessutom ingen kommunal angelägenhet. Det borde kommunfullmäktige ha insett redan då. Varför ska vår tid upptas till rena olagligheter?

Skurups kommun införde slöjförbud enligt motionen och det har lett till en stor ökning av användarna av slöja i skolan. Från 5 till 20. Det leder alltså till motsatsen. Dessutom fanns rektorer som menade att de inte kommer att följa beslutet då det bryter mot skollagen bl a.

I Frankrike har slöjförbudet utvärderats och visar att muslimska kvinnor oftare avbryter sin utbildning efter dess införande och leder till en ökning av deras arbetslöshet. En annan följd är ökad rasism gentemot slöjbärande kvinnor. Helt kontraproduktivt alltså. Om det inte är det SD förespråkar.

Vänsterpartiet är självklart emot hedersförtryck. Vill vi motverka hedersförtryck vilket enligt motionen är ett syfte, då ska vi inte ställa folk mot varandra, peka ut särskilda grupper och så split i samhället. Det handlar istället om information, utbildning, arbete, ekonomiskt oberoende och integration.

Jag efterlyser kommunfullmäktigeledamöter från andra partier än SD som förespråkar motionens förslag. Det lär finnas sådana. I något fall har andra partier än SD själva lagt motioner med samma innebörd i på kommunal nivå. Sitt inte tysta utan ta bladet från munnen.

Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, avslag till motionen.

Dag Fredriksson.

Kopiera länk